De pijn-angst cyclus
Als je chronische (pijn)klachten hebt, dan speelt angst een belangrijke rol in het in stand houden van de pijn.
Angst voor de pijn of klachten zorgt ervoor dat het brein het signaal ‘gevaar’ blijft ontvangen en daarmee blijft de pijn of klacht aanwezig. Angst voor de pijn kan er voor zorgen dat de pijn erger wordt. En daardoor wordt de angst groter en de pijn weer erger (of je krijgt andere klachten of pijnen). Deze vicieuze cirkel noemen we de pijn-angst cyclus.
Of je nu maanden of jaren last hebt van pijn, er is een manier om de pijn-angst cyclus te doorbreken. Je brein moet eerst begrijpen – en daarna leren omgaan met het feit – dat het signaal dat ‘gevaar’ roept, niet klopt. Het is een vals alarm: je lichaam is niet in gevaar. Het is slechts in een hyperalerte of overspannen staat geraakt. Alleen weet je brein dat nog niet. Dit is een van de eerste doelen bij PRT (Pain Reprocessing Therapy). Waarbij ‘Reprocessing’ staat voor de manier veranderen waarop je brein pijn interpreteert.
En nu klinkt dat eenvoudig dat je brein moet leren signalen anders te interpreteren, maar dat is het (meestal) niet. Pijn is gewoon hartstikke eng en de pijn-angst cyclus is vaak stevig verankerd in je reactiepatronen. Het is logisch dat je bang bent voor iets dat pijn doet.
Het gaat gewoonweg tegen je intuïtie in om niet bang te zijn voor je pijn. Daarom vinden veel mensen het ook zo lastig om zonder persoonlijke begeleiding van hun (pijn)klachten af te komen.
Maar wanneer je uiteindelijk zonder angst kunt reageren op pijn, zal je brein kalmeren. Het valse alarm kan gedeactiveerd worden en de pijn zal afnemen.
Er zijn binnen de PRT en EAET (Emotioneel Awareness and Expression Therapy)bewezen technieken die de pijn-angst cyclus kunnen doorbreken. In de begeleiding wordt je er alles over verteld.
Meer lezen? Hier een artikel uit het Physical Therapy and Rehabilitation Journal over de bijdrage van angst bij Bekkenbodempijn.