De pijn-angst cyclus

Als je neuroplastische pijn hebt, dan zorgt de angst voor de pijn dat het brein het signaal ‘gevaar’ blijft ontvangen en daarmee blijft de pijn aanwezig blijft. Angst voor de pijn kan er zelfs voor zorgen dat de pijn erger wordt. Waardoor de angst groter wordt, enzovoort. Deze vicieuze cirkel noemen we de pijn-angst cyclus.

Of je nu maanden of jaren last hebt van pijn, er is een eenvoudige en directe manier om de pijn-angst cyclus te doorbreken. We moeten je brein leren dat het signaal dat ‘gevaar’ roept, niet klopt. Het is een vals alarm: je lichaam is niet in gevaar. Alleen je brein weet dat nog niet. Dit is het eerste doel van PRT (Pain Reprocessing Therapy). Waarbij ‘Reprocessing’ staat voor de manier veranderen waarop je brein pijn interpreteert.

En nu klinkt dat eenvoudig dat je brein moet leren signalen anders te interpreteren, maar dat is het (meestal) niet. Pijn is gewoon hartstikke eng en de pijn-angst cyclus is vaak stevig verankerd in je reactiepatronen. Het is logisch dat je bang bent voor iets dat pijn doet. Stel je maar eens voor dat je naar de tandarts moet omdat je een gaatje hebt. Je bent een knapperd als je niet tegen de verdovingsspuit opziet!

Het gaat gewoonweg tegen je intuïtie in om niet bang te zijn voor je pijn. Daarom vinden veel mensen het ook zo lastig om zonder persoonlijke begeleiding van hun (pijn)klachten af te komen.

Maar wanneer je uiteindelijk zonder angst kunt reageren op pijn, zal je brein kalmeren. Het valse alarm kan gedeactiveerd worden en de pijn zal afnemen.

Er zijn binnen de PRT bewezen technieken die de pijn-angst cyclus kunnen doorbreken. In de begeleiding wordt je er alles over verteld.

Meer lezen? Hier een artikel uit het Physical Therapy and Rehabilitation Journal over de bijdrage van angst bij Bekkenbodempijn.