Je hebt lichamelijke klachten die je enorm belemmeren en ze gaan maar niet weg. De neuroloog vond niets afwijkends. En je klachten bleken in de DSM-classificatie Functionele Neurologische Symptoomstoornis te vallen en kregen daarmee een naam: FNS of  conversiestoornis.

En misschien dacht je eerst: ‘fijn, eindelijk een verklaring.’

Maar wat als de behandeling je hebt gekregen niet echt verder helpt? En wat als je gevoel zegt: ‘er is méér aan de hand dan dit verhaal vertelt’?

 

Wat is een conversiestoornis en wat zijn de symptomen?

De klachten bij FNS of conversiestoornis kunnen divers zijn:  plotseling (meestal na een psychisch of lichamelijk trauma) moeilijk kunnen lopen, trillen van de armen, stemverlies, blindheid, verlamming of tintelingen die op epilepsie lijken, maar het niet zijn.

Een conversiestoornis is een diagnose uit de psychiatrie. De gedachte hierachter: psychische stress of trauma wordt onbewust ‘omgezet’ in lichamelijke klachten. Je lijf zegt als het ware wat je hoofd niet kán of mag voelen.

De oorzaak wordt gezocht in diep weggestopte emoties of conflicten. Deze psychische spanning zou zich via het onbewuste ‘converteren’ naar fysieke symptomen.

De behandeling is meestal psychotherapie, fysiotherapie, ontspanningsoefeningen of antidepressiva. Ook andere methoden om je gevoelens te uiten kunnen ingezet worden.

 

Wat als je behandeling bij conversiestoornis niet werkt?

Veel mensen met deze diagnose blijven uiteindelijk toch rondlopen met klachten. Niet omdat ze niet willen herstellen, maar omdat de behandeling niet de kern raakt. Of omdat het idee dat ze iets zouden ‘onderdrukken’ juist voor meer stress zorgt. Of om een andere reden.

Het vastlopen in de behandeling is niemand aan te rekenen. Het betekent alleen dat er misschien een andere ingang nodig is.

 

Een andere kijk op aanhoudende lichamelijke klachten

De afgelopen jaren is er steeds meer kennis gekomen over hoe het brein werkt bij aanhoudende lichamelijke klachten, zoals FNS. Eén van de belangrijke inzichten: je zenuwstelsel kan zelf klachten aansturen, zonder dat er schade of ziekte is.

Het brein leert signalen te versterken – vaak uit angst, stress of bescherming. Dat heet neuroplasticiteit.

En ja: ook emoties kunnen hierin een rol spelen. Niet omdat je ze wegdrukt, maar omdat je brein een patroon heeft ontwikkeld waarin spanning en gevaar centraal staan. Die triggeren de klachten.

De ingang is anders, maar de boodschap is hetzelfde: het is een omkeerbaar proces.

 

De Mindbody-methode bij conversiestoornis

Binnen de zogeheten Mindbody benadering wordt gekeken naar:

  • Hoe je zenuwstelsel reageert op spanning of druk
  • Welke overtuigingen of verwachtingen je brein heeft over je klachten
  • Of er sprake is van overbescherming door je zenuwstelsel (een brein dat té alert is geworden)
  • Hoe je weer veiligheid kunt opbouwen in je lijf
  • Hoe je weer een normaal leven kunt leiden

Behandelmethoden zoals PRT (Pain Reprocessing Therapy), EAET (Emotional Awareness and Expression Therapy) en/of IFS (Internal Family Systems therapy) helpen het brein te kalmeren, emoties te kennen, toe te laten en nieuwe patronen aan te leren.

Niet door ‘te graven in je verleden’, maar door te snappen wat er nú speelt – in je brein, in je lijf en in je reacties.

 

Er is perspectief

Een diagnose als conversiestoornis kan verwarrend zijn. Misschien herken je jezelf er deels in, maar voelt het ook als een doodlopende weg.

Weet dan dat er behandelopties zijn waarvan je misschien nog niet hebt gehoord.

Herstel begint met begrijpen wat er speelt. En soms begint dat met het durven stellen van een nieuwe vraag: zou mijn brein dit kunnen hebben aangeleerd – en zou ik het ook kunnen afleren?

Wil je meer weten over herstel bij onverklaarde klachten?
Lees hier verder over de Mindbody-benadering of neem direct contact op.