De Wetenschap
Wetenschappers & onderzoek en artikelen
De wetenschappers achter de Mindbody behandelmethode
Hieronder noem ik een aantal groten in het werkveld van de mindbody aanpak. Er zijn er veel meer, maar deze drie hebben mijn kennis en vaardigheden grotendeels gevormd.
Howard Schubiner
Dr. Howard Schubiner is oorspronkelijk internist en kinderarts en vanaf 1999 hoogleraar aan de Wayne State University School of Medicine. Hij is praktiserend internist en directeur van het Mind Body Medicine Center in het Ascension Providence Hospital in Southfield, Michigan. Dr. Schubiner is tevens klinisch hoogleraar aan het Michigan State University College of Human Medicine en is fellow in het American College of Physicians en de American Academy of Pediatrics.
Howard Schubiner is de (mede)auteur van drie boeken: Unlearn Your Pain, Unlearn Your Anxiety and Depression en Psychophysiologic Disorders.
Tevens heeft dr. Schubiner uitgebreid samengewerkt met Mark Lumley, PhD, hoogleraar psychologie aan de Wayne State University in een reeks studies om psychologische behandelingen voor chronische pijn te ontwikkelen. Ze ontwikkelden Emotion Awareness and Expression Therapy (EAET), die in verschillende versies is getest voor mensen met verschillende chronische pijnaandoeningen.
Als lid van het team dat de Boulder-rugpijnstudie heeft, uitgevoerd heeft Howard Schubiner nauw samengewerkt met andere mindbody wetenschappers: Tor Wager, Yoni Ashar, Alan Gordon, Christie Uipi en Mark Lumley. Deze studie toonde aan dat 75% van de mensen met chronische rugpijn die werden behandeld met PRT (Pain Reprocessing Therapy) volledig herstelde. De studie toonde ook met behulp van fMRI’s de positieve veranderingen aan die -als resultaat van deze behandeling- in de hersenen plaatsvonden. Zie ook hieronder bij Onderzoek en Artikelen.
Dr. John Sarno
Als specialist in revalidatiegeneeskunde had dr. John Sarno voor die tijd (jaren ’80) revolutionaire ideeën over de oorzaken van rugpijn. De medische wetenschap kwam niet verder dan een lineair verband vast te stellen tussen pijn en mechanisch problemen (bijvoorbeeld hernia of gewrichtsartritis). Hij stelde daartegenover dat pijn het resultaat is van een psychosomatisch proces en emotionele factoren. Dr. Sarno bedacht de term TMS- Tension Myositis Syndrome- voor zijn diagnose.
Duizenden mensen heeft dr. Sarno van hun rugpijn afgeholpen in een tijd waarin het lastig was zijn theorie te wetenschappelijk te toetsen. De ervaringen van zijn patiënten sterkten hem in het vertrouwen dat zijn zienswijze klopte. Al sinds 2012 kunnen mensen op het weblog ‘thank you Dr. Sarno’ hun dank aan hem uitspreken. En ook al is hij in 2017 overleden, de bedankjes blijven binnenstromen.
Dr. Sarno is van grote invloed geweest op het latere werk van Alan Gordon, Howard Schubiner en vele anderen in het mindbody werkveld.
Zijn boeken Healing Back Pain, The Divided Mind, Mind Over Back Pain, en The Mindbody Prescription worden nog veelvuldig in herdrukken uitgebracht. Er is ook een interessante documentaire over zijn levenswerk: ‘All The Rage – Saved by Dr. Sarno’.
Alan Gordon
Alan Gordon is de oprichter, directeur en praktiserend psychotherapeut bij het Pain Psychology Center in Los Angeles, Californië. Dit is een toonaangevend behandelcentrum voor chronische pijnpatiënten van over de hele wereld. Tevens is Alan professor aan de University of Southern California en schrijft regelmatig publicaties over de behandeling van chronische pijn en heeft over dit onderwerp gepresenteerd op evenementen in de hele VS.
Alan Gordon ontwikkelde Pain Reprocessing Therapy (PRT), een innovatief protocol voor de behandeling van chronische pijn. Daarbij voltooide hij een grote fMRI studie over de werkzaamheid van PRT in samenwerking met de Universiteit van Colorado Boulder.
Alan Gordon is een van de oprichters en leden van de wetenschappelijke Adviesraad van de populaire mindbody app ‘Curable’. Hij heeft samen met Alon Zif de podcastserie ‘Tell Me About Your Pain‘ opgenomen. Zijn boek The Way Out is in veel Nederlandse boekhandels verkrijgbaar.
Wetenschappelijk onderzoek en artikelen
Hieronder tref je links aan naar onderzoeken en artikelen die direct of indirect te maken hebben met neuroplastische pijn. De wetenschappers gebruiken verschillende termen. Je kunt neuroplastische pijn onder de volgende namen tegenkomen: TMS (Tension Mysositis Syndroom), centrale sensitisatie, NPP (neural pathways pain), MBS (mind body syndroom) of PPD (Psychophysiologic Disorders).
Het belangrijke wetenschappelijke onderzoek ‘The Boulder Back Pain Study’ geeft aan dat PRT (Pain Reprocessing Therapy) verassend goede resultaten geeft:
Psychofysiologische symptoomverlichtingstherapie is een haalbare en potentieel zeer gunstige behandeling voor patiënten met niet-specifieke rugpijn:
EAET (Emotioneel bewustzijn en expressietherapie) richt zich op stress en psychosociale tegenspoed. Bij fibromyalgie was deze therapie effectiever dan fibromyalgie-educatie en overtrof het de cognitieve gedragstherapie bij het verminderen van pijn:
Deze studie ondersteunt eerder onderzoek dat suggereert dat EAET een voorkeursbehandeling kan zijn voor veel patiënten met chronische musculoskeletale pijn:
Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg moeten de persoon die pijn heeft behandelen, waarbij gepersonaliseerd pijnmanagement de sleutel tot succes is. De pijn van elke persoon is uniek (artikel):
Whiplash komt overal voor, maar het whiplashsyndroom (chronische klachten na whiplash) komt bijvoorbeeld in Litouwen niet voor. Hoe kan dat?
Chronische pijnaandoeningen worden geassocieerd met afwijkingen in de structuur en functie van de hersenen. Bovendien geven sommige studies aan dat hersenactiviteit die verband houdt met de subjectieve perceptie van chronische pijn, kan verschillen van hersenactiviteit voor acute pijn:
Betere pijnbehandeling kan mogelijk zijn als artsen en therapeuten patiënten met voornamelijk gecentraliseerde (d.w.z. neuroplastische) pijn onderscheiden van patiënten met voornamelijk perifere (nociceptieve, inflammatoire of neuropathische) pijn:
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat er bij artsen en therapeuten beperkt begrip is van de psychologische factoren die van invloed kunnen zijn op herstel van letsel. Kinesiofobie (angst voor beweging of verplaatsing vanhet lichaam) is één van die factoren die vaak over het hoofd wordt gezien:
Een onderzoek dat een verklaring geeft m.b.t. hypergevoeligheid bij chronische pijnpatiënten:
Pijn door verbeelding is échte pijn: dit onderzoek biedt het eerste directe experimentele bewijs bij mensen dat specifieke neurale activiteit in verband brengt met de onmiddellijke generatie van een pijnervaring:
Het gevoel van stijfheid is een beschermende perceptuele constructie, in plaats van een weerspiegeling van biomechanische eigenschappen van de rug:
Ondanks bewijs van de werkzaamheid neemt het gebruik van ruggenmergstimulatie voor chronische pijn na een lumbale wervelkolomoperatie toe:
Dit artikel presenteert de rationale onder Emotional Awareness and Expresssion Therapy (EAET), beschrijft de principes en technieken, beoordeelt de ontwikkeling en vroege tests, evenals recente klinische onderzoeken en analyseert kritisch de bewijsbasis:
Psychologische therapie voor gecentraliseerde pijn: een integratief beoordelings- en behandelingsmodel:
Spectaculaire afname chronische lage rugpijn door psychologische behandeling: