Mindbody benadering
Het programma
Vooraf: de diagnose
Voordat je met de MindBody benadering aan de slag gaat, is het belangrijk dat je geen symptomen hebt waarvan de oorzaak ligt bij ziekten, zoals infectieziekten, kanker, recente botbreuken of ontstekingsziekten. Het is belangrijk dat je deze mogelijke oorzaken eerst hebt laten uitsluiten door je huisarts of specialist. Ook als je tijdens het programma nieuwe klachten ontwikkelt, dien je deze altijd te bespreken met je huisarts of specialist.
Als je echter aan de volgende criteria voldoet, ben je welkom om te onderzoeken of deze methode jou kan helpen:
- Als je al geruime tijd last hebt van (pijn)klachten
- Als artsen geen duidelijke verklaring kunnen geven voor de ernst van je klachten
- Als je al diverse therapieën hebt geprobeerd
- Als een operatie of krachtige medicatie momenteel je enige opties lijken te zijn
- Als je te horen hebt gekregen dat je met de klachten moet leren leven
Maak hieronder contact voor een eerste afspraak om te bespreken of de mindbody benadering voor jou geschikt is.
De Mindbody benadering
In de 17e eeuw stelde René Descartes dat lichaam en geest gescheiden zijn. Hij zag de geest als iets immaterieels en denkends en het lichaam als een mechanisch, fysiek object. De medische wetenschap is grotendeels vanuit dat idee opgebouwd, alsof lichaam en geest los van elkaar functioneren.
De mindbody-benadering kijkt daar heel anders naar: lichaam en geest vormen één geheel en beïnvloeden elkaar voortdurend. Moderne neurowetenschappen en psychosomatische geneeskunde laten zien hoe gedachten, emoties en lichamelijke processen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dit betekent dat mentale processen lichamelijke reacties kunnen oproepen, en andersom.
We herkennen dit allemaal. Stress kan hoofdpijn geven, en vlak voor een examen kun je last krijgen van je buik. Dat vinden we vanzelfsprekend. Maar dat angst of zorgen over pijn de klachten juist kunnen versterken, is minder bekend en voelt soms zelfs tegenstrijdig.
Binnen de mindbody-benadering spelen (vaak onbekende en onverwerkte) emoties een sleutelrol, naast kennis over het brein en gerichte oefeningen.
De intake
In de intake is het van belang dat we samen vaststellen of jouw klachten neuroplastisch zijn of niet. Dit doen we door het zogenoemde ‘Uitsluiten en Insluiten’.
Het Uitsluiten richt zich op het helder krijgen dat er geen acute oorzaken zijn voor je klachten. Hiervoor heb je van te voren duidelijkheid gekregen van je artsen en behandelaars.
Het Insluiten is gericht op het verzamelen van bewijs dat je klachten neuroplastisch kunnen zijn. We nemen hiervoor ruim de tijd, omdat het voor jou essentieel is om te begrijpen wat er aan de hand is en om de achterliggende theorie te begrijpen.
Als we samen concluderen dat je (een beetje) openstaat voor het idee van neuroplastische klachten, kunnen we beginnen met je herstel.
Na de intake beslis je – in alle vrijheid – of je het programma wilt doorlopen.
Het Programma
Het Mindbody-programma bestaat uit 8-10 gesprekken van een uur en huiswerkopdrachten tussendoor. De frequentie van de gesprekken bepalen we gezamenlijk in overleg, maar zal gemiddeld rond de 1-2 weken liggen. Het programma kan (een aantal van) de volgende onderdelen bevatten:
- Uitleg over hoe pijn werkt in het brein
- De kenmerken van jouw pijn
- Vaardigheden trainen
- PRT – Pain Reprocessing Therapy
- Schrijfopdrachten
- EAET – Emotional Awareness and Expression Therapy
- IFS – Internal Family Systems Therapy
- Je triggers herkennen
- Je verleden ontdekken
- Jezelf beter leren kennen
- Omgaan met terugval
- Je herstel vasthouden
Mocht je na het programma zo nu en dan nog behoefte hebben aan extra ondersteuning, dan is dat mogelijk.
Locatie
Je bent van harte welkom in mijn ruimte in het gebouw ‘Vitaalplein’ op het mooie Fort Isabella in Vught. Het adres is Nieuwe Linie 200. Er is voldoende parkeergelegenheid.
Als je door je klachten niet naar me toe kunt komen, dan kan ik het eerste gesprek ook naar jou toe komen. Dan plannen we de rest van de gesprekken online. Ik kan dat doen als je niet meer dan 20 kilometer van Vught vandaan woont.
Heb je een ander idee over de locatie, laat me dat dan weten. Wie weet kunnen we tot een mooie oplossing komen.
Kosten
Voor particulieren geldt een uurtarief van €125,- inclusief BTW.
De kosten worden nog niet vergoed door zorgverzekeraars.
Voor organisaties geldt een ander tarief, neem daarvoor contact met me op. Mocht je bij een organisatie werken, vraag dan bij HR of de bedrijfsarts naar mogelijkheden om dit traject te kunnen doorlopen. Vaak ondersteunen organisaties een (pijn)coachingstraject.
Belangrijk om te weten
Dit traject biedt een psychologische behandeling, geen medische behandeling. We voeren gesprekken en doen wat (lichte, vaak imaginatie-)oefeningen. De Mindbody benadering heeft als doel mensen met chronische (pijn)klachten door kennisoverdracht en oefeningen te ondersteunen richting vermindering en mogelijk beëindiging van klachten. Er zal nooit enig medisch advies (bijvoorbeeld ten aanzien van medicijngebruik) gegeven worden door de behandelaar. De patiënt is in deze behandeling altijd zelf verantwoordelijk voor het eigen handelen. De behandelaar heeft een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting. De methoden die worden gehanteerd, zijn wetenschappelijk gevalideerd.